Svet-Stranek.cz
čerstvé pečivo

DUBEN:Osobní stránka na adrese: pekarnavrdy.firemni-web.cz

DUBEN

RECEPT NA PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

RECEPT NA PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

 F575813

"Pamatuju si ho z dětství, maminka nám s ním sladila čaj nebo nám ho dávala po lžičkách, když jsme byli nastydlí, nemocní nebo přišli v zimě promrzlí zvenku," vzpomíná celá řada z nás na domácí "med" z pampelišek. Protože ale s včelami nemá nic společného, jde o sirup; na jehož přípravu přijde brzy ideální čas.

Nasbíráme si 350 plně rozkvetlých pampeliškových květů. Pak si ještě připravíme po hrsti mladých čerstvých snítek meduňky, kopřiv, rozkvetlého kontryhele a smrkových výhonků. Potřebovat budeme také 20 g kyseliny citronové (lze vynechat), čtyři chemicky neošetřené bio citrony, tři a půl litru vody a 3,5 kg cukru. A pětilitrovou sklenici.

Někdo květy pampelišky před použitím propírá ve studené vodě; s případnými broučky ale spláchnete i pyl, takže o něj svůj "med" ochudíte. Je to na vás. Ostatní bylinky (s otazníkem necháme ještě květy kontryhele) opláchnout doporučujeme.

Do pětilitrové zavařovačky ke všem bylinkám přidáme ještě kyselinu citronovou, pokrájené citrony, vše zalijeme vařící vodou a necháme 24 hodin stát. Někdo doporučuje směs zhruba 15 minut povařit a pak teprve nechat vylouhovat.

Během celodenního louhování obsah sklenice občas promícháme vařečkou. Druhý den obsah sklenice přecedíme do velkého hrnce přes plátýnko.

Přidejte odvážený cukr, promíchejte ho se šťávou, aby se začal rozpouštět, a dejte na plotnu. Přivedeme k varu, ideálně za stálého míchání, stáhneme oheň a med necháme vařit, dokud nezačne houstnout.

Během mírného varu občas promícháme a podle potřeby odstraňujeme pěnu, která se může na povrchu tvořit (mohou za ni saponiny, které se varem uvolňují). 

Voda se během varu odpařuje a sirup houstne. Jeho hustotu si lze během varu průběžně testovat: jednoduše sirup kápněte na talířek, nechte vychladnout, poté uvidíte, jakou bude mít jako studený konzistenci. Vaříme cca 1,5hodiny.

Naplněným sklenicím otřete okraje, měly by být naprosto čisté a suché, a sklenice zavíčkujte. "Med" po vychladnutí uložte v chladu a temnu a těšte se, až ho začnete "užívat". Do čaje si ho můžete přidávat i preventivně, kdykoliv se ochladí. 

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK