Svet-Stranek.cz
čerstvé pečivo

Květen:Osobní stránka na adrese: pekarnavrdy.firemni-web.cz

Květen

Květen hýří zelení a bylinkové zahrádky začínají rozdávat užitek a vůni. Pažitka, petrželka, kerblík, estragon, silně aromatiká saturejka a libeček, kopr, bazalka, máta peprná a mnoho jiných mají nejen libozvučná jména, ale i vitamíny a svěží barvu a chuť. Zpestřujeme jimi polévky, pokrmy z tvarohu a vajec, přidáváme je do hotových pokrmů. Přebytek natí si uchováme např. sušením nakládáním do soli, do sladkokyselého nálevu nebo je zmrazujeme.

No a určitě nezapomeneme na první jarní "ovoce" rebarboru.
Je rebarbora ovoce nebo zelenina?

F578385
Jde samozřejmě o zeleninu, ale v kuchyni se používá jako ovoce. Je vítanou změnou v jarním jídelníčku.
Nejčastěji se používá na koláče, do závinů, ale dají se z ní vyrábět i výborné zavařeniny nebo kompot.
Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která se váže v těle na vápník, proto ji nezapomeňte podávat s tvarohem nebo mlékem.

A jeden výborný rychlý koláč vám prozradíme.

KOLÁČ TVAROHOVÝ S OVOCEM

3 tvarohy

200 g tuku

200 g cukru

4 celá vejce

6 lžic dětské krupičky

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Vše smícháme, rozetřeme na vymazaný plech, poklademe rebarborou, kterou jsme oloupali a nakrájeli na kostičky. Posypeme drobenkou a upečeme.

Výborné jsou také švestky nebo meruňky (ale na čerstvé si musíme ještě chvíli počkat).

Jak nejlépe uchováme bylinky

Natě odřízneme nebo odstřihneme nejlépe ráno, pokud je to nutné, opláchneme je a necháme oschnout. Drobně je nakrájíme a vrstvíme do malých kelímků s víčky anebo nastřiháme čtverce z alobalu,posypeme natí, alobal přehneme do trojúhelníku a kraje přitlačíme. Opatříme štítky s označením bylinky nebo směsi a uložíme v mrazničce.F578468

Jindy nakrájenou nať promícháme s vodou, nalijeme do nádobky na led a necháme v mrazničce zmrznout.Zmrazené kostky sesypeme do polyetylénového sáčku, odkud vždy vyjmeme potřebné množství. Zmrazené kostky vhodíme do polévek až po dokončení a už nevaříme.

 Sušíme-li zelené natě, odstřihneme je, pokud je to nutné, opláchneme a odkapané rozložíme na lísky a ve stínu, nejlépe v průvanu sušíme. Jakmile začnou chřestit, jsou usušené. Většinou je rozemneme v ruce a uložíme do sklenic se zabroušenými zátkami. 

F578467


BEZINKY

Staré přísloví praví: 

"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni"

Bezinky jsou plody bezu černého, u nás divoce rostoucího. V lidovém lékařství mají značnou tradici. Sušené květy se používají na přípravu čaje při nachlazení, ale také k výrobě šťávy, sirupu nebo šumivého nápoje.


Bezinkový ocet

Opláchnuté a oschlé květy dáme do větší sklenice a zalijeme octem, aby byly potopené. Sklenici zakryjeme a necháme v chladu uležet 2 - 3 týdny. Potom ocet procedíme přes pláténko do lahví a uzavřeme. Využijeme ho při horečnatých onemocněních dětí - potíráme jím dlaně a chodidla.


Šumivý nápoj z květů

12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody

Do vychladlé vody převařené s cukrem rozkrájíme citróny, přidáme květy a necháme sedm dní kvasit. Pak stočíme do lahví s pevným šroubovým uzávěrem a uložíme v chladu. Neskladujeme dlouho.

F578479


Bezinkový sirup

25 bezinkových květů, 1,5 litru vody, 1 citrón, 1 kg pískového cukru

Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón, který jsme předem dobře vydrhli kartáčkem a odstranili z něj jádra. Povaříme a necháme 24 hodin vyluhovat. Šťávu potom procedíme přes plátno, přidáme cukr a zvolna vaříme, až sirup začíná houstnout. Ještě horkým plníme čisté, nahřáté skleničky, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu. Sirupem sladíme čaj, zvláště v období nemoci z nachlazení.


Kosmatice

F578622

Květy bezu černého, 1/4 kg mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, 1 lžíce oleje, sůl, olej na smažení

Z mouky, mléka, vajec, oleje a soli ušleháme těstíčko. Oprané, právě rozkvetlé květy bezu zbavíme stopek, namáčíme v těstíčku a smažíme. Podáváme buď naslano nebo sypeme cukrem a skořicí.


Bezový květ v kosmetice

Významné je využití bezinkového květu i v kosmetice. 

Nálev  z květů se užívá k omývání nečisté pleti. - Hrst květů  1/2 l vařící vody.

Pleťová maska z bezového květu

Bezový květ zalijeme malým množstvím vroucí vody tak, aby vznikla kašovitá hmota. Teplou hmotu položíme na gázu a přiložíme na čistý obličej. Vytvarujeme ji a necháme 20 minut působit v naprostém klidu. Pak masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a ošetříme lehkým krémem. 

Na trudovitou pokožku  použijeme směs bezu, heřmánku a lipového květu. 



Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK